Fråga 2015/16:632 Kompensation till lantbrukare för merkostnader till följd av försenade EU-ersättningar

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Utbetalningarna från Jordbruksverket av EU-ersättningarna till svenska jordbrukare för 2015 är försenade, vilket beror på att Jordbruksverket och regeringen – som är ytterst ansvarig för landets myndigheter – inte har inte varit tillräckligt förberedda.

Under 2015 har både EU:s jordbrukspolitik och reglerna för jordbruksstöd reformerats, vilket borde ha gjort regeringen och Jordbruksverket uppmärksamma på behovet av extra beredskap för att kunna hantera utbetalningarna av EU-ersättningarna. Tekniska problem på Jordbruksverket lär vara en huvudförklaring bakom förseningarna. Men det är orimligt att den part som har skött sina åtaganden – det vill säga lantbrukarna som har lämnat sina uppgifter i tid – nu ska drabbas av regeringens och dess myndigheters brister.

Det är särskilt olyckligt med tanke på den svåra situation som många svenska lantbrukare och speciellt mjölkbönderna i Sverige befinner sig i. Många lantbrukare och mjölkbönder hotas i dag av likviditetskris och många tvingas lösa detta med lån. I samtliga fall medför det olägenheter och kostnader för de berörda.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet och regeringen att kompensera lantbrukarna för olägenheterna och merkostnaderna som uppstår till följd av de försenade utbetalningarna?