Fråga 2015/16:62 Öppenhet och transparens i TTIP-förhandlingarna

av Amineh Kakabaveh (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sedan sommaren 2013 pågår förhandlingar mellan EU och USA om ett gemensamt handels- och investeringsavtal, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Förhandlingsprocessen har vid upprepade tillfällen kritiserats för att den präglas av slutenhet, sekretess och brist på insyn.

Kritiken har främst kommit från vänstern, fackföreningsrörelsen, miljörörelsen och andra sociala rörelser. Nyligen riktade dock även Frankrikes socialdemokratiske handelsminister, Matthias Fekl, skarp kritik mot TTIP-förhandlingarna.

Fekl anser att förhandlingarna mellan EU och USA är alltför slutna, att de äger rum i en total brist på öppenhet och att detta utgör ett demokratiskt problem. Han kritiserar även det faktum att amerikanska folkvalda har tillgång till fler dokument än deras europeiska kollegor.

Den franske handelsministern framhåller vidare att om inget ändras så visar det att det inte finns någon vilja att nå ömsesidigt fördelaktiga förhandlingar. Enligt Fekl överväger Frankrike därför alla alternativ – inklusive att helt enkelt avsluta förhandlingarna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Anser närings- och innovationsministern att de pågående TTIP-förhandlingarna är tillräckligt öppna och transparenta?