Fråga 2015/16:618 Blockad mot småföretagare

av Markus Wiechel (SD)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Ett stenugnsbageri har nyligen utsatts för en blockad av fackförbundet Livs för att få småföretagaren att teckna kollektivavtal med nämnda fackförbund. Rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är i dag en etablerad del av den svenska arbetsmarknaden och något som finns till för att säkra tryggheten för anställda.

I detta fall finns det dock vissa problem kopplade till de åtgärder som Livs vidtar. Till skillnad från andra blockader handlar det denna gång om en blockad mot ett företag som redan har tecknat kollektivavtal, fast med ett annat fackförbund. Av den anledningen drabbas företaget av en blockad enbart som följd av att man i Livs tycke valt ”fel” fackförbund.

 

Ministern ska naturligtvis inte uttala sig om enskilda företeelser, men min fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är om hon anser att det är okej att fackförbund vidtar den här typen av åtgärder för att en enskild företagare inte tecknat kollektivavtal med i fackförbundets tycke ”rätt” fackförbund och om hon annars är beredd att vidta åtgärder för att förhindra att sådant sker.