Fråga 2015/16:616 Vapendirektivets effekter på museer och vapensamlingar

av Boriana Åberg (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Det nya vapendirektivet från EU innebär ett hot mot vårt kulturarv. I direktivet föreslås det bland annat att delar av privata och offentliga vapensamlingar ska beslagtas och destrueras. Museer kan ansöka om dispens, men de vapen som ingår i samlingen ska permanent försättas i obrukbart skick så att de inte kan avfyras. I realiteten innebär det att vapnet förstörs för all framtid. En del av vårt kulturarv kommer därmed att gå förlorat och av dagens vapen, som i framtiden skulle kunna ingå i vapensamlingar, kommer inget att bevaras.

Vapenmuseer är välbesökta turistmål och även en stor del av våra övriga museer har vapen i sina samlingar. Flera museer och sammanslutningar av museer, däribland Stiftelsen Beredskapsmuseet och Statens Maritima Museer, kritiserar förslaget om att tvinga museer och samlare att destruera eller deaktivera delar av sina vapensamlingar. Det skulle förstöra stora historiska och ekonomiska värden.

Vapensamlingar och museers vapen har tidigare varit undantagna från EU:s vapendirektiv just därför att de fyller ett viktigt kulturhistoriskt värde.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bahn Kuhnke:

 

Hur ser kulturministern på faran att delar av vårt kulturarv och stora historiska värden går förlorade om museer tvingas att destruera sina vapensamlingar?