Fråga 2015/16:60 Rättvisa villkor för veterinärer

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Det har nu gått nästan tio år sedan det senast gjordes en utredning (SOU 2007:24) på veterinärområdet, där det fördes en diskussion om att staten utgör en dominerande aktör på en konkurrensutsatt marknad. De privata veterinärerna är ofta egenföretagare eller småföretagare och arbetar under tillsyn av Jordbruksverket. Samtidigt har Jordbruksverket ca 400 anställda, varav ungefär tre fjärdedelar är veterinärer. Dessa konkurrerar således med de privata veterinärerna. Den statliga veterinärorganisationen har en tredjedel av marknaden och får samtidigt in 100 miljoner kronor i statliga subventioner.

Att en myndighet har tillsyn över både sin egen och konkurrenternas verksamhet framstår som orimligt. Det är således tveksamt om kollegor inom samma myndighet ska granska varandra. Det är inte heller helt lämpligt att en konkurrent ska granska om de privata företagen uppfyller lagens krav. För att tydligt separera sin egen verksamhet och konkurrenternas verksamhet behöver en privatisering av de statliga veterinärerna övervägas.

Som en konsekvens av denna ordning har bland annat de statliga veterinärerna i långt större utsträckning än de privata anlitats av myndigheter för olika typer av utredningar, liksom de i vissa fall får mer fortbildning och information än vad deras konkurrenter får i förhållande till marknadsandelen. Det har också förekommit klagomål om att information som är viktig i det dagliga arbetet som veterinär sprids från staten till de statliga veterinärerna så att dessa får ett informationsövertag gentemot de privata.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

 Avser statsrådet att göra något för att skapa rättvisa villkor för veterinärer utifrån vad som anförts ovan och i så fall vad?