Fråga 2015/16:6 Halvering av asylsökandes ersättning

av Richard Jomshof (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den danska regeringen valde den 7 september att sjösätta en upplysningskampanj som syftar till att minska antalet flyktingar som tar sig till Danmark. I en annonskampanj i libanesiska och turkiska tidningar berättar den danska regeringen att man valt att sänka ersättningen till flyktingar med nästan hälften, att flyktingar inte har rätt att återförenas med sina familjer samt att man kan räkna med permanent uppehållstillstånd i Danmark tidigast efter fem år i landet – detta enligt uppgifter i Svenska Dagbladet den 8 september.

Marcus Knuth, folketingspolitiker och integrations- och invandringspolitisk talesperson för regeringspartiet Venstre, har tidigare till Sveriges Radio meddelat att man med kampanjen ”vill skicka en kraftfull signal till de människosmugglare som sänder ett mycket högt antal asylsökande till Danmark”. Detta vill man eftersom ”det danska samhället inte klarar den här stora pressen”.

Även den norska regeringen har sagt att man kan tänka sig att göra något liknande och att man ska följa upp vad den danska kampanjen ger för resultat.

Med anledning av vad jag här framför undrar jag följande:

 

Är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson villig att genomföra en liknande kampanj från svensk sida med syftet att minska det stora flyktingtrycket på Sverige, att förändra den misslyckade svenska invandringspolitiken i grunden, men också för att därigenom frigöra resurser som kan satsas såväl i flyktingarnas närområden som i den svenska välfärden?