Fråga 2015/16:598 Upphandling i kommuner

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Kommunerna är viktiga avtalspartner för näringslivet. Den kommunala upphandlingen kan rätt tillämpad bidra till ett positivt näringslivsklimat samtidigt som kostnaderna för skattebetalarna hålls låga.

Den kommunala upphandlingen omfattar årligen avtal för ca 600 miljarder kronor. I 30 procent av landets kommuner överprövas minst var tionde upphandling, och snittet för andelen överprövningar ligger på runt 8 procent för samtliga kommuner. Endast 96 kommuner har en överklagandenivå under 3 procent. Orsaken till den höga andelen överprövningar i flertalet kommuner varierar. För vissa kommuner handlar det om dålig kunskap om företagande och näringsliv. En annan orsak kan vara krångliga och svårtolkade regler och lagstiftning.

Enligt Konkurrensverket är rätten att överklaga beslutet vid en upphandling positivt, men andelen överprövningar bör minska.

Överprövningsprocesserna kostar kommunerna och ytterst skattebetalarna stora summor som skulle kunna användas till annat, rent av till skattesänkningar. Ytterligare en negativ effekt av den höga andelen överprövningar kan vara sämre samhällsservice när varor och tjänster inte införs i enlighet med den planerade tidsprocessen.

Det kommunala självstyret är naturligtvis en angelägen fråga och ska inte begränsas av staten.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi om han är beredd att verka för att andelen överprövningar i den kommunala upphandlingen ska minska med bibehållen rättssäkerhet för anbudsgivarna.