Fråga 2015/16:581 Förändrat regleringsbrev till SJ med anledning av id-kontroller

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den 4 januari 2016 införs id-kontroller vid bland annat Öresundsbron i Skåne. Kontrollerna ska ske på trafik och resande som gäller buss, tåg och fartyg. Transportörer som inte uppfyller regeringens förordning ska tilldelas en sanktionsavgift på 50 000 kronor.

Införandet av kontrollerna kommer att medföra negativa konsekvenser för främst pendlarna och resenärerna, men även för transportörerna. Under julhelgen 2015 meddelade det statligt ägda bolaget, SJ AB, som första bolag att de inte kommer att genomföra trafik över Öresundsbron, detta med anledning av att det skulle bli för kostsamt samt ha en alltför kraftig inverkan på tidtabellerna. Kunderna hänvisades i stället till Skånetrafikens tåg.

Det må anses vara underligt och oroväckande att ett statligt bolag redan före ikraftträdandet av lagen meddelar att de inte kan utföra sitt uppdrag till landets invånare. Ännu underligare är att de hänvisar sina kunder till Skånetrafiken, som ju tämligen logiskt måste stå inför samma utmaningar avseende kostnader och förseningar med mera.

 

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är om hon avser att vidta några åtgärder i syfte att säkerställa att SJ AB fortsätter sin tågtrafik och inte lämnar över ansvaret till andra aktörer.