Fråga 2015/16:57 Sveriges dialog med Myanmar om mänskliga rättigheter

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sveriges relationer med Myanmar har under de senaste åren snabbt utvecklats, som ett resultat av att vissa steg tagits i landet mot ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. Dåvarande statsministern och handelsministern besökte landet 2012, och 2014 öppnade Sverige ett sektionskansli i Yangon. Det finns dessutom en svensk-burmesisk handelskammare i Yangon.

Sverige har samtidigt i drygt två decennier stött burmesiska flyktingar i Thailand, burmesisk demokratirörelse och burmesiska medier i exil. I dag finns också Sverige på plats inne i Myanmar och bedriver ett omfattande utvecklingssamarbete med stöd till bland annat demokratisering, det civila samhället och arbetet mot hiv.

Sveriges långa engagemang ger vårt land en plattform, men också ett ansvar, att agera.

I början av november kommer Myanmar att granskas i FN:s råd för mänskliga rättigheter, bara ett par dagar före landets parlamentsval. Vid den förra granskningen hade Sverige breda och tydliga rekommendationer kring medborgerliga och politiska rättigheter. Det är viktigt att Sverige åter utnyttjar denna möjlighet att påtala de tydliga och mycket stora utmaningar som finns i Myanmar rörande mänskliga rättigheter, inte minst när det kommer till mötes-, yttrande- och religionsfriheten.

Det finns en oro, inte minst i det burmesiska civila samhället, att omvärlden denna gång kommer att vara mer försiktig i sin kritik mot Myanmar – utifrån att granskningen sker bara ett par dagar före landets parlamentsval.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige som medlem i FN ska utnyttja den kommande granskningen av Myanmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter för att lägga fram tydliga rekommendationer rörande mötes-, yttrande- och religionsfriheten i Myanmar?