Fråga 2015/16:56 Kommande parlamentsval i Myanmar

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 8 november hålls parlamentsval i Myanmar, det andra parlamentsvalet sedan 1990. Valet betraktats som ett viktigt steg i den mödosamma processen att omvandla Myanmar från en starkt auktoritär militärledd diktatur till en modern demokrati.

Tyvärr har upptakten till valet visat att respekten för de mänskliga rättigheterna fortfarande är svag i Myanmar och att landet står inför mycket stora utmaningar.

Ett stort antal studenter har arresterats för att ha arrangerat fredliga demonstrationer, studentorganisationer har utsatts för razzior och människorättsorganisationer vittnar om att deras utrymme att agera tydligt minskar. Ett flertal kandidater som tillhör rohingyafolket har samtidigt nekats att få kandidera i valet.

Samtidigt underblåser regimen i landet religiösa och etniska motsättningar. Man försöker göra valet till en fråga om buddismens ställning i landet, och oppositionen utmålas som promuslimsk samtidigt som etniska och religiösa minoriteter misstänkliggörs. Den ultranationalistiska Ma Ba Tha-rörelsen attackerar muslimer, kvinnorättsorganisationer och oppositionella med regimens passiva stöd.

Det är viktigt att omvärlden nu agerar inför de kommande valen för att säkerställa att oppositionen och det civila samhället har möjlighet att verka. EU kommer att ha valobservatörer på plats under valet. Det är viktigt att säkerställa att de får tillträde över hela landet och att man har vilja och mod att i sin efterföljande analys synliggöra de verkliga problem som Myanmar brottas med.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU, ska verka för att de kommande parlamentsvalen i Myanmar blir fria, rättvisa och demokratiska?