Fråga 2015/16:53 Det kommunala avfallsmonopolet

av Sofia Arkelsten (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Det är oklart var följden egentligen blir av att den rödgröna regeringen svajar när det gäller gränserna för det kommunala avfallsmonopolet och hur de ser på råvaran avfall. I regeringsförklaringen 2014 aviserades att avfallet behöver minska och återvinningen öka – vilket är rimligt – men åtgärden som nämndes då för att uppnå detta är att ansvaret för insamlingen läggs på kommunerna.

I regeringsförklaringen 2015 blev otydligheten värre. ”Grunden läggs för en cirkulär och biobaserad ekonomi som bidrar till att miljömålen nås. Det som i dag är avfall blir istället en resurs som driver fram nya affärsmöjligheter. Farliga gifter ska fasas ur kretsloppen. Material ska i högre grad återanvändas.” Det finns dock inget i propositionslistan, den listan över förslag som ska behandlas under riksmötet 2015/16, som adresserar detta.

Det är flera som undrar vad som pågår. Oklarheterna och oron påverkar exempelvis viljan att investera i anläggningar med hög miljönytta eftersom tillgången till, och ansvaret för, råvaran avfall är osäker. Här finns i dag en otydlighet. Regeringen behöver förklara hur den långsiktigt ser på avfallsbranschen och hur förhållandet till kommunerna ska vara. En start är att förklara vad meningarna i regeringsförklaringen betyder och hur de påverkar marknadens aktörer och kommunerna.

En välvillig tolkning är ändå att den rödgröna regeringen trots allt vill ha en marknad för avfallshantering och återvinning som en del i den cirkulära ekonomin.

 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson vilka nya affärsmöjligheter hon ser vad gäller avfallshantering, och för vilka aktörer.