Fråga 2015/16:51 Prao som hjälp för framtida yrkesval

av Betty Malmberg (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

För att eleverna ska förstå hur många olika yrkesval som finns har skolorna ett stort ansvar för att se till att praoveckor genomförs. Även om detta inte är reglerat vet vi att prao ger eleverna erfarenhet och många gånger också ett kontaktnät med arbetsmarknaden på orten. Det första jobbet, praktiken eller provanställningen är den absolut svåraste tröskeln för unga att ta sig över. För många är därför praoveckan en viktig ingång. Dessutom får arbetsgivarna en chans att visa upp sig. Eleverna får se hur olika jobb fungerar i praktiken och får en bättre förståelse för varför det är viktigt att gå i skolan. Det finns dessutom kommuner där man kunnat se att färre elever ändrat sina gymnasieval om de gått i skolor där prao erbjudits.

Prao ger således många goda ringar på vattnet. Det är därför oroväckande med de signaler som nu kommer att flera kommuner stoppar sin praoverksamhet till följd av Arbetsmiljöverkets inspektioner ute på skolorna av de riskbedömningar som ska ha upprättats inför varje praoplacering.

 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vilka åtgärder hon kommer att vidta för att inte Arbetsmiljöverkets inspektioner och krav på upprättade riskbedömningar ska avskräcka skolorna från att fortsätta att anordna praoveckor.