Fråga 2015/16:495 Brist på patologer inom cancervården

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Cancer är vår tids folksjukdom. År 2013 registrerades för första gången fler än 60 000 cancerfall i Socialstyrelsens cancerregister under ett år. De vanligaste formerna av cancer är bröstcancer hos kvinnor och prostatacancer bland män. De senaste 20 åren har den årliga ökningen av antalet cancerfall varit i genomsnitt 0,9 procent för män och 1,0 procent för kvinnor. Det innebär att det är ca 10 000 fler cancerfall hos män och omkring 8 000 fler fall hos kvinnor i dag. Samtidigt leder ökad kunskap samt bättre och fler behandlingar till att fler lever med botad cancer.

Cancervården är fortfarande i världstopp i Sverige, men väntetiderna inom cancervården är alarmerande. Väntetiderna är stundtals för långa, och patienter bollas runt, vilket kan skapa otrygghet och även leda till sämre behandlingsresultat. En granskning från bland annat Dagens Nyheter visade att vårdplatser i cancervården för barn inte hade ökat på flera år. Det är brist på personal, och det är särskilt en akut brist på patologer, läkare som analyserar vävnadsprover. Bristen på patologer har lett till långa väntetider från remiss till behandling.

Det är viktigt att ha fokus på kvalitet inom vården, och det är speciellt viktigt att ha en hög kvalitet inom cancervården. Bristen på patologer är därför särskilt alarmerande, då detta resulterar i långa väntetider. Samtidigt finns det för stora skillnader mellan sjukhus, landsting och regioner, vilket är oacceptabelt. Cancervården måste bli mer jämlik. Bostadsort ska inte avgöra vilken vård eller behandling som ges.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta åtgärder, utöver den nationella cancerstrategin, avser regeringen och ansvarigt statsråd Wikström att vidta för att möta den akuta bristen på bland annat patologer inom cancervården?