Fråga 2015/16:487 Stängning av svenska moskéer

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det enskilt största hotet mot Sverige är den våldsbejakande islamismen. Detta har för flera av oss inte kommit som någon överraskning, utan är tydligt då Sverige utmärkt sig som ett av de värsta länderna i västvärlden när det kommer till antalet jihadistresenärer per capita. Genom att låta detta fortgå skadar vi inte bara vårt eget land, utan även alla de människor som i andra länder tvingas utstå jihadisternas fanatism.

I Frankrike har man stängt ett antal moskéer med en salafitisk riktning inom islam. Fransk polis har som en följd av detta funnit mängder med vapen, ammunition och Daish-propaganda i moskéernas lokaler.

Även i Sverige finns det moskéer med en salafitisk inriktning och även här har vi muslimska ledare med en tydlig koppling till islamistisk terrorism. Att ett stort antal Daish-krigare kommer från exempelvis Angered i Göteborg där Dawahrörelsen och Bellevuemoskén verkar, borde inte ha undgått någon som följt den oroväckande trenden. Ej heller borde det ha undgått någorlunda insatta vilka kopplingar som finns mellan ett antal muslimska ledare, deras fanatiska anhängare och vissa särskilda moskéer.

Med anledning av detta önskar jag att statsrådet Anders Ygeman svarar på följande fråga:

 

Anser statsrådet att även svenska moskéer ska kunna stängas, och vilka övriga åtgärder avser statsrådet att vidta om det framkommer att särskilda församlingar skapar en grogrund för terrorism i Sverige och utomlands?