Fråga 2015/16:484 Kronhjortsförvaltningen

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Under de senaste åren har antalet kronhjortar skjutit i höjden och i dag finns det mellan 20  000 – 25 000 kronhjortar. I takt med ökningen av stammen har också skadorna på framför allt skogen ökat, inte minst kan det regionalt och lokalt handla om skador i mycket stor skala.

Naturvårdsverket har nyligen kommit med en rapport som pekar på behovet av bättre kunskapsunderlag, bättre nationell koordinering och tydligare formulerade politiska mål kring hur kronhjortsförvaltningen ska bedrivas. Därtill måste möjligheten till skyddsjakt förbättras och de skillnader som i dag rapporteras mellan hur olika länsstyrelser handlägger sådana ärenden åtgärdas.

Frågan om förvaltning av kronhjort var en del av det uppdrag som Jaktlagsutredningen hade att utreda. Regeringen valde dock i våras att lägga ned denna utredning varpå riksdagen i ett tillkännagivande uttryckte att regeringen ändå skulle utreda denna fråga närmare.

För den enskilde markägaren kan det handla om stora värden som kan skadas på grund  av kronhjortsangrepp. Enligt siffror från Skogsstyrelsen kan det handla om minskade intäkter på upp mot 50 000 – 100 000 kronor per hektar. Att vi skapar en hållbar ordning och förvaltning är därför angeläget inte minst för den regionala ekonomin.

Min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht är därför:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av det tillkännagivande om att utreda förvaltning av kronhjort som riksdagen gav regeringen i våras och som syftar till att skapa en än mer hållbar kronhjortsförvaltning?