Fråga 2015/16:476 EU:s vapendirektiv

av Mikael Dahlqvist (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Jakt är en grundläggande del av både viltvård och friluftsliv i Sverige och en stor och viktig hobby för många människor. Den 18 november 2015 kom EU-kommissionen med ett utkast till förslag på ändringar i vapendirektivet. Det nya förslaget omfattar en rad skärpningar. Det föreslås bland annat att tillgången till hel- och halvautomatiska vapen ytterligare ska begränsas, att privat internethandel med vissa vapentyper ska inskränkas, att tillstånd att förvärva och inneha vapen ska tidsbegränsas och att läkarundersökning ska krävas innan tillstånd ges.

Det är positivt att det görs en del skärpningar, men de förslag som lagts fram är något oklara och för enkla. Självklart finns det en förståelse i och med fruktansvärda terrorattacker och illegal vapenhandel, men många kritiker anser att EU-kommissionen på flera punkter går för långt. Ett exempel är förslaget om tidsbegränsade licenser, där vi i dag redan har ett fungerande system med flerårslicenser för vissa vapentyper som det inte finns någon anledning att förändra. Likaså finns det halvautomater som i praktiken fungerar väldigt bra som terrorvapen i och med sina magasin med många skott, men det finns också många halvautomater som är helt legitima jaktvapen och som inte bör förbjudas.

Om förslaget antas utan ändringar kommer det att innebära en omvändning i svensk vapenlagstiftning som skulle drabba många människor som i dag ägnar sig åt viltvård och skytte, något som även ministern i tidningen Svensk jakt uttryckt sin oro över. Än så länge rör det sig om ett första förslag från kommissionen som ska förhandlas vidare i rådet och sedan i Europaparlamentet. Det innebär att det fortfarande finns möjlighet till påverkan.

Min fråga till statsrådet är därför följande:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att tillvarata våra jägares och sportskyttars intressen i EU:s vapendirektiv?