Fråga 2015/16:474 Arbetsmiljöarbetet på svenska arbetsplatser

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Det återstår ännu några veckor av året, men 2015 ser ut att bli ett ljust år när det gäller arbetsmiljö och antalet dödsfall på arbetet. Det är kanske rent av ett nytt rekordår, även med tanke på tidigare års sjunkande antal. I en tid när antalet arbetade timmar är rekordhögt minskar glädjande nog ändå antalet dödsolyckor. Alliansregeringen lyfte fram och prioriterade det förebyggande arbetet i sitt arbetsmiljöarbete. Det förebyggande arbetet, särskilt på Sveriges byggarbetsplatser, är sannolikt en viktig förklaring till den positiva utvecklingen.

Socialdemokraterna kritiserade alliansregeringen hårt och hävdade ofta att det skett en ökning av antalet olyckor och dödsfall. LO, särskilt Byggnads, gjorde särskilda kampanjer kring dödsfallen som i riksdagens kammare följdes upp av hårda ord i arbetsmiljödebatterna. Detta skedde trots att statistik från Arbetsmiljöverket visar att kurvan är och har varit relativt brant sjunkande, även om ett enskilt år kan se lite annorlunda ut.

Från år 2007 fram till och med 2015 har Alliansens budget gällt, och den budgetutökning som de rödgröna utlovade före valet har inte haft något genomslag.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Hur ser arbetsmarknadsministern på den goda utvecklingen när det gäller arbetsmiljöarbetet på svenska arbetsplatser?