Fråga 2015/16:465 Offentliga register och transparens inom transportbranschen

av Daniel Sestrajcic (V)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det finns ett omfattande fusk och utnyttjande av arbetskraft i åkeribranschen. Ofta är det svenska företag som på ett felaktigt sätt använder utländska chaufförer och utländska företag. Inte allt för sällan är ”felen” medvetna och leder till att exempelvis de utländska företagen som används varken betalar skatt i Sverige eller i sitt hemland.

Ett av de stora problemen som Skatteverket pekar på är att de utländska företagen, som ofta anlitas av svenska företag och speditörer, är osynliga. Skatteverket känner helt enkelt inte till att de finns och verkar i Sverige. Arbetsmiljöverkets frivilliga utstationeringsregister fungerar inte och saknar såväl kontroll- som sanktionsmöjligheter.

Enligt Skatteverket behöver alla företag som verkar i Sverige – oavsett om de är svenska eller utländska – synliggöras och en ökad transparens tillämpas. Detta skulle bland annat göra att seriösa företag kan bedöma alla företag lika och helt enkelt ges möjlighet att göra rätt, samtidigt som myndigheterna skulle kunna granska verksamheten. I sin förlängning skulle det slå mot fusket i branschen, värna de seriösa och välskötta företagen samt ge ökade skatteintäkter till staten.

Det krävs någon form av register och system – administrerat och skött av Skatteverket – som gör det tvingande att anmäla sig. Det kan byggas upp genom att den som köper en transporttjänst ansvarar för att rapportera och anmäla detta till Skatteverket. En annan variant är att alla företag som vill ha tillstånd att köra i Sverige måste finnas registrerade och anmäla sig själva.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Avser finansministern att ta initiativ till att alla företag i transportbranschen som verkar i Sverige – svenska och utländska – ska finns registrerade i ett och samma offentliga och transparenta register hos Skatteverket?