Fråga 2015/16:46 Svenskt deltagande i Natos snabbinsatsförband

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I försvarspropositionen Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016–2020 (prop. 2014/15:109), som bygger på en försvarsuppgörelse fem partier emellan, skriver regeringen om Sveriges deltagande i bi- och multilaterala styrkor som till exempel den brittiskledda Joint Expeditionary Force (JEF). Regeringen uttrycker att Sverige aktivt bör söka deltagande i denna typ av samarbeten, detta för att stärka förutsättningarna för deltagande i internationella krishanteringsinsatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE. Regeringen anser att svenskt deltagande i sådana operationer i första hand bör ske i samarbete med andra länder, i synnerhet våra grannländer.

Sedan tidigare samarbetar Sverige med Nato inom ramen för snabbinsatsförbandet Nato Response Force (NRF) reservstyrkeregister. Som ett svar på krisen i Ukraina har Nato beslutat att stärka snabbinsatsförbandet genom att addera spjutspetsförbandet Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) till NRF-konceptet. VJTF utgörs av 5 000 soldater som ska kunna sättas in inom 48 timmar i händelse av en större kris. I dagsläget är VJTF endast öppet för Natos medlemsländer och ej för partnerländerna.

Utifrån ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Har försvarsministern för avsikt att driva önskemålet om att öppna VJTF även för partnerländer och, om detta är möjligt, sondera och samordna intresset hos andra partnerländer att delta?