Fråga 2015/16:459 Beställaransvaret inom åkeribranschen

av Daniel Sestrajcic (V)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I samband med interpellationsdebatten om fusk och utnyttjande i åkeribranschen (2015/16:127) svarade infrastrukturminister Anna Johansson att Transportstyrelsen den 1 oktober 2015 fått i uppdrag ”att se över om den nuvarande regleringen av beställaransvar skapar tillräckliga förutsättningar för ordning och reda i transportbranschen”.

Ett uppdrag som enligt direktiven om möjligt ska slutredovisas den 1 mars 2016. Beställaransvaret är en avgörande nyckel för att komma åt fusket och utnyttjandet i åkeribranschen. Dagens system är ett slag i luften som inte kommer åt dem som sitter på makten och kammar hem vinsterna. Det verkar helt enkelt vara omöjligt att bevisa ansvaret högst upp och sällan bedöms det som processekonomiskt lönsamt att driva fallen rättsligt eftersom det är för låg straffpåföljd.

Ett nytt system bör garantera att såväl speditören som slutkunden, som ju är den egentliga beställaren, kan hållas ansvariga och med påföljder som är kraftfulla och kännbara – exempelvis vite i förhållande till vinsten eller omsättningen hos slutkunden.

Direktiven anger enbart att Transportstyrelsen i denna fråga ska göra en översyn. Det är oklart om det i direktivet också finns ett aktivt uppdrag att ta fram förslag på hur systemet – om den nuvarande regleringen inte skapar tillräckliga förutsättningar – ska förändras i syfte att skapa den ordning och reda i transportbranschen som är nödvändig. Det finns en uppenbar risk att nödvändiga förändringar fördröjs och inte kommer att komma på plats före utgången av 2016.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

När räknar statsrådet med att ett nytt system kan träda i kraft och finns det i uppdraget till Transportstyrelsen också ett aktivt uppdrag att föreslå förändringar i regleringen av beställaransvaret?