Fråga 2015/16:455 Återkrav av EU-stöd

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Många svenska lantbrukare har drabbats hårt till följd av de återkrav av EU-stöd som riktats mot dem. Detta trots att de efter bästa förmåga har följt de anvisningar som Jordbruksverket ställde upp vid ansökningstillfället. En av anledningarna till de avvikelser som sedermera konstaterats är att statens ortofotounderlag över delar av landets jordbruksskiften var undermåligt vid tidpunkten för ansökningarna, något som uppenbarligen är en betydelsefull faktor för den situation som har uppstått.

En annan anledning är att nya regler och tolkningar av anvisningar tillkommit i efterhand, men dessa har ändå tillämpats i samband med kontroller av ansökningar som lämnats in i god tro.

I Danmark och Frankrike har myndigheterna meddelat EU-kommissionen att ländernas ortofotounderlag varit för gammalt och framfört att ländernas jordbrukare därmed handlade i god tro och därmed inte ska återkrävas på det stöd som har utbetalats. I Sverige däremot, har i stället jordbrukarna dels krävts på återbetalning, dels blivit påförda sanktioner.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Anser statsrådet att det är rimligt och förenligt med konkurrensneutraliteten och den likabehandlingsprincip som gäller i EU att svenska jordbrukare har drabbats på detta sätt?