Fråga 2015/16:443 Id-kontroller på Öresundsbron

av Per Klarberg (SD)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Vi är glada att regeringen äntligen börjar ta problemet med den skenande massinvandringen på allvar, och välkomnar att arbetet med förslag på åtgärder tagit fart.

Problemet med att inte stämma i bäcken är dock att konsekvenserna av agerandet oftast blir betydligt mer omfattande än om man stämt i ån. Så ser det tyvärr ut att bli med de nyligen lanserade id-kontrollerna på Öresundsbron.

Att kontrollera identitet är ett svårt arbete. Att avgöra huruvida personen på kortet är den som står framför en, samt äktheten hos id-handlingen, är inte alltid lätt. Detta arbete åligger myndighetspersonal i vanliga fall.

Samtidigt är det inte svårt att förutse en situation där hot eller fysiskt våld förekommer mot den kontrollerande personalen. För de personer som regeländringen är ämnad att stoppa är det inte långsökt att tro att belöningen vida överväger riskerna och konsekvenserna av ett sådant agerande. Även här finns en stor skillnad i den utbildning myndighetspersonal får jämfört med den som nu berörd personal har.

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är därför:

Hur tänker sig statsrådet att personalen på berörda transportföretag ska kunna göra kontrollerna på ett säkert sätt, utan risk för den egna hälsan, och hur kan företagen förväntas kunna utföra så utförliga kontroller som krävs med så pass kort förberedelsetid som det handlar om?