Fråga 2015/16:436 En ambitiös klimatpolitik

av Johan Hultberg (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

För att minska de globala utsläppen krävs det internationellt samarbete. Sverige var under alliansregeringens tid pådrivande i arbetet för att minska människans påverkan på klimatet, där EU spelar en viktig roll. Jag har förutsatt att nuvarande regering har fortsatt det ambitiösa klimatarbetet som vi påbörjade.

Efter att skandalen om avgasfusk i bilar framkommit har arbetet med kontroller av testprocedurerna för bilars avgaskrav påskyndats. Sverige har under en längre tid varit pådrivande för att säkerställa att testmetoderna mäter verkliga utsläpp vid körning.

Men det har nu framkommit att regeringen under förhandlingar i Bryssel har drivit en mindre ambitiös linje vad gäller krav på avgasutsläpp än vad expertgruppen har rekommenderat, en expertgrupp som dessutom har fått kritik för att inte vara tillräckligt ambitiös. Inte nog med detta, Sverige har också drivit att de nya hårdare kraven ska införas senare än vad EU-kommissionen hade föreslagit. Jag kan inte se hur detta skulle vara ambitiös klimatpolitik, och det är definitivt inte vägen framåt för att nå vårt nationella mål om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030.

Mina fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson är därför:

 

Vilken klimatpolitisk agenda driver egentligen Sveriges regering i Bryssel, och hur ska vi nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 när regeringen agerar på detta sätt?