Fråga 2015/16:430 Finansiering av bidrag till klimatanpassning

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Svenskt bistånd har under året levt i ovisshet i väntan på regeringens samlade svar på vilken storlek avräkningarna från biståndsramen ska vara. Nyss kom svaret att 30 procent av biståndet ska bekosta flyktingmottagningen under 2016. Exakt hur och vad detta leder till kommer regeringen enligt uppgift att redovisa i vårändringsbudgeten. Utrikesutskottets uppfattning är att detta kan försämra effektiviteten i biståndet och både göra det svårare att granska regeringens budget och påverka politikens inriktning.

Under klimatmötet COP 21 i Paris tillkännagav statsminister Stefan Löfven att Sverige avser att öka Sveriges bidrag till klimatanpassning med ytterligare 250 miljoner kronor. Men det är än så länge oklart om de 250 miljonerna är ett tillskott till budgeten, som nu i realiteten omfördelar 4 miljarder kronor till flyktingmottagning i Sverige, eller om dessa 250 miljoner kronor ska tas från annan biståndsverksamhet i detta trängda ekonomiska läge. Det är inte heller klart om dessa 250 miljoner kronor är additionella eller ska räknas ingå i biståndsramen.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven hur dessa 250 utfästa miljoner ska finansieras och om det sker inom eller utom biståndsramen.