Fråga 2015/16:427 Osund konkurrens vid fördelning av tågläge

av Per Klarberg (SD)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I en debattartikel publicerad i Dagens Samhälle den 24 november 2015 uttalar vd:n för MTR Express sin frustration över att Trafikverket missgynnar MTR till förmån för SJ AB. Företagets vd upplever inte att konkurrensen mellan bolagen sker på lika villkor.

I debattartikeln tar vd:n för MTR Express upp två konkreta exempel där han anser att Trafikverket missgynnar företaget till förmån för SJ AB. Ett exempel handlar om att Trafikverket inte fördelar tåglägen på lika villkor, ett annat exempel handlar om att MTR Express inte kan utnyttja tågens största tillåtna hastighet eftersom Trafikverket inte uppdaterar sina baliser på raksträckorna.

”Trafikverket saknar en modell för att fördela spårkapacitet som ger konkurrens på lika villkor även i praktiken. Ett konkret exempel: Från affärsresenärer i Göteborg har MTR Express fått önskemålet att ha en avgång som avgår klockan 05.45 och anländer Stockholm före klockan nio på vardagsmorgnarna. MTR Express ansökte om detta till Trafikverket inför 2016 års tidtabell. Men önskemålet tillgodoseddes inte. Däremot beviljades SJ:s snabbtågstrafik avgångar både kl 05.55 och 06.00. Göteborgare som vill vara i Stockholm vid niotiden tvingas alltså välja SJ, eftersom Trafikverket inte fördelar tåglägena på lika villkor.”

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är:

Delar statsrådet MTR Express uppfattning att Trafikverket missgynnar företaget till förmån för SJ AB avseende fördelade tåglägen?