Fråga 2015/16:410 Fler åtgärder för ett ökat bostadsbyggande

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Den just nu mycket snabba befolkningsökningen i Sverige utgör en stor utmaning. Under den kommande tioårsperioden fram till år 2025 beräknas Sveriges befolkning ha ökat med över 1 miljon invånare, och prognoserna skruvas ständigt upp. Den kraftiga befolkningstillväxten ställer därför stora krav på vårt samhälle, inte minst när det gäller bostadsbyggandet.

Boverkets byggbehovsanalys indikerar också att det behöver färdigställas fler än 75 000 bostäder årligen under åren 2015–2020. Även om bostadsbyggandet har ökat kraftigt under de senaste åren så byggs och planeras det just nu för ca 50 000 bostäder per år. Bostadsbyggandet kommer alltså med nuvarande takt inte att nå de nivåer som behövs för att svara mot befolkningsökningen.

Det krävs därför åtgärder här och nu om vi inte under överskådlig tid ska brottas med ständig bostadsbrist. Det vilar ett stort ansvar på regeringen i allmänhet och ansvarigt statsråd i synnerhet att nu växla upp tempot och prioritera bostadsbyggandet. Det handlar bland annat om ytterligare regelförenklingar, mer byggklar mark, effektivare och snabbare handläggning samt ytterligare flexiblare bullerregler och att se över överklagandeprocesserna än mer. Vi behöver även göra bostadsbyggande till ett riksintresse – likställt med övriga riksintressen.

Det är uppenbart för alla att regeringens nuvarande politik och få konkreta förslag inte kommer att räcka om vi ska lyckas bygga bort bostadsbristen och snabba på byggandet ytterligare. Regeringen måste nu därför visa handlingskraft och ompröva sin politik på flera viktiga punkter och även presentera fler åtgärder för att möta den snabba befolkningstillväxten och efterfrågan på bostäder.

Min fråga till statsrådet Mehmet Kaplan är därför:

 

Kommer statsrådet med anledning av de uppdaterade prognoserna att vidta några ytterligare åtgärder i närtid för att ge bostadsbyggandet ytterligare en skjuts, och i så fall vilka?