Fråga 2015/16:40 Polisens möjlighet att avhysa illegala läger

av Roger Haddad (FP)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under våren har vi i olika kommuner men också i medierna, senast i programmet Uppdrag granskning den 23 september 2015, erfarit att vissa läger som fattiga EU-medborgare ställer upp är svåra att avhysa. Åtminstone uppfattas och tolkas regelverket olika i olika kommuner, eftersom flytt av läger eller avhysning av illegala läger eller läger som bedöms vara lagstridiga utifrån miljö- eller hälsoaspekter i vissa kommuner inte bedöms vara möjlig att genomföra. Så var fallet bland annat i Malmö där länsstyrelsen, polisen och andra myndigheter förklarat att hinder finns mot att agera. Det finns kommuner som tillsammans med det civila samhället, med campingägare eller med fattiga EU-medborgare direkt hittat lösningar som kan anses acceptabla. Men ännu finns situationer där kommunerna känner sig förhindrade att agera.

Folkpartiet ställde en liknande fråga av mer generell karaktär i våras till justitieministern om det finns legala hinder för svensk polis att agera om det finns inslag av kriminalitet som är knuten till vissa EU-migranter. Svaret då var att hinder inte finns.

Mot bakgrund av situationen i Malmö och eftersom regeringen muntligt kommenterat den här typen av frågor under våren, men ännu inte lagt något förslag till riksdagen, blir frågan:

 

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta konkret för att polisen ska kunna avhysa läger som strider mot regelverk och samtidigt är utdömda av till exempel miljö- eller hälsoskäl?