Fråga 2015/16:397 Tvätteribranschens utveckling och osund statlig konkurrens

av Lars Hjälmered (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Tvätteribranschen är en bransch med runt 5 000 anställda. Branschen har arbetat hårt för att få bort oseriösa företag. Många företag i branschen är små eller medelstora. Bland medarbetarna finns många med utländsk bakgrund och lägre utbildning.

Offentlig upphandling av tvättjänster är en mycket stor del av verksamheten. För många företag är ett kontrakt med en kommun eller ett landsting avgörande för om de ska kunna fortsätta utvecklas och anställa.

På marknaden finns inte enbart privata företag, utan även Kriminalvården deltar genom att lägga anbud i konkurrens med privata företag. Det har nu visat sig att anbud som läggs från Kriminalvården ligger på en nivå som privata företag svårligen klarar av om man samtidigt ska leva upp till alla lagar och regler. Effekten har blivit att privata företag har förlorat kontrakt och därmed hotas såväl befintliga som tänkta nya jobb.

Naturligtvis ska Kriminalvården erbjuda meningsfulla arbetsuppgifter till interner. Samtidigt kan det inte vara rimligt att det sker genom osund konkurrens med privata företag på grund av Kriminalvårdens möjlighet att hålla låga priser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att privata företag inte ska utsättas för osund statlig konkurrens på tvätterimarknaden?