Fråga 2015/16:39 Minskad lönsamhet i att utbilda sig

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Den internationella konkurrensen tilltar. Allt fler sektorer agerar på en EU-gemensam och ofta global marknad. Saker som tidigare bara såldes i närområdet kan nu exporteras till tidigare okända destinationer. Omställningen till industrisamhälle tog plats för hundra år sedan – omställningen till kunskapsintensivt tjänstesamhälle är här i dag.

Budgetpropositionen för 2016 – Investeringar för Sverige, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, medför kraftigt höjda skatter på arbete. Sex av tio människor, vilket enkelt kan översättas till åtta av tio hushåll, får mindre pengar att röra sig med när den disponibla inkomsten minskar.

Detta slår hårt och brett. En grupp som får kraftigt försämrade framtidsutsikter är Sveriges studenter. Med höga marginalskatter minskar incitamenten att studera i den högre utbildningen, och för dem som påbörjat studier sjunker utbildningspremien sett över ett arbetsliv. När vi som allra mest behöver ställa om till ett kunskapssamhälle väljer regeringen att göra det mindre lönsamt att plugga.

Sverige är redan i dag ett av de länder i västvärlden där det lönar sig minst att utbilda sig. En marginalskatt på 60 procent riskerar att förstärka denna obalans.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Varför väljer statsrådet och regeringen att göra det mindre lönsamt att studera när Sverige redan i dag är ett av de länder i västvärlden där det lönar sig minst att utbilda sig?