Fråga 2015/16:387 Sveriges stöd till de barn som drabbas av kriget i Syrien

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Just nu är man på Utrikesdepartementet i slutfasen av att ta fram Sveriges regionala strategi för Syrienkrisen för perioden 2016–2020. Vikten av denna strategi kan inte underskattas. Kriget i Syrien har skapat vår tids värsta humanitära katastrof. Runt 250 000 människor har hittills mist livet under kriget, och 12 miljoner har tvingats på flykt inom Syrien, till grannländerna eller till Europa.

Behoven av akut humanitär hjälp är enorma. Men det är också viktigt att se att samtidigt som katastrofen pågår försöker människor bygga samhället. Runt om i Syrien och i dess grannländer försöker män och kvinnor, pojkar och flickor att förändra sin vardag och lägga grunden för en bättre framtid.

Barn utgör en särskilt utsatt grupp i kriget. Sjukvård och vaccinationsprogram har kollapsat. I Syriens största stad Aleppo går bara 6 procent av barnen i skolan. Barn drabbas både av våldet och blir offer för trafficking. Samtidigt är också barn viktiga förändringsaktörer. Det är dagens barn som ska bygga upp morgondagens Syrien.

När processen med att ta fram Sveriges Syrienstrategi inleddes lyfte man fram barns utsatthet och barnrättsperspektivet. Det är viktigt att dessa frågor och perspektiv inte glöms bort när nu strategin ska slutföras.

Jag vill därför fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa att Sveriges nya regionala strategi för Syrienkrisen särskilt lyfter fram barns utsatthet och genomsyras av ett konsekvent barnrättsperspektiv?