Fråga 2015/16:37 Utredning av företrädaransvaret i skatteförfarandelagen

av Aron Modig (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Bestämmelserna om det skatterättsliga så kallade företrädaransvaret i skatteförfarandelagen innebär att en företagare kan bli personligt ansvarig för betalning av bolagets skatter och avgifter om personen i fråga inte sett till att företaget betalat dessa senast på förfallodagen.

Principen att personer kan satsa kapital i företag utan att riskera mer än just pengarna som satsats har genom åren varit med och skapat förutsättningar för många svenska företag. Styrelseledamöter och företagsledare ska inte behöva oroa sig för personligt ansvar annat än om de agerat allvarligt klandervärt.

Dagens regler kring det skatterättsliga företrädaransvaret motverkar dock syftet med vad aktiebolagslagen säger om personligt ansvar, som ger företrädare en viss tidsfrist att rädda bolaget. Företrädaransvaret leder till en ökad risk att bolaget omedelbart avvecklas och undergräver därmed tidsfristerna i aktiebolagslagen.

Skatteförfarandelagens särreglering, vilken i dag tillämpas mycket strängt av Skatteverket och domstolarna, skapar helt enkelt rättsosäkerhet för företagare.

Den 22 april i år beslutade därför riksdagen, efter ett motionsförslag från allianspartierna, i betänkande 2014/15:SkU20 att en statlig utredning skyndsamt ska tillsättas av regeringen i syfte att se över reglerna. Beslutet löd enligt följande:

”Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen snarast ska se över reglerna om företrädaransvar och om tillämpningen av bestämmelserna har blivit för hård och om bestämmelserna bör ändras för att öka rättssäkerheten och förutsägbarheten, förbättra villkoren för att starta, driva och utveckla företag och minska riskerna för att livskraftiga företag avvecklas i onödan.”

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser finansministern att tillsätta en sådan utredning och varför har det dröjt trots riksdagens beslut om skyndsam hantering?