Fråga 2015/16:36 Studentrabatt hos SJ för studerande på folkhögskola

av Lotta Olsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

På landets folkhögskolor finns många elever som pendlar. Många pendlar långa sträckor, och många gånger betalar man höga kostnader för att pendla till sin folkhögskola. Många folkhögskolor erbjuder boende i anslutning till skolan, men för de flesta är detta inget val. Många av studenterna kompletterar sin tidigare utbildning för att få behörighet till universitet och högskolor, det vill säga läser in kurser motsvarande gymnasienivå. För andra handlar det om att läsa in kurser motsvarande grundskola för att komma vidare i utbildningssystemet.

För många av dem som på detta sätt måste komplettera sin utbildning på folkhögskola innebär det att man behöver söka studiemedel redan innan man kommer upp på motsvarande universitets- och högskolenivå, vilket är kostsamt.

Som studerande på folkhögskola har man inte rätt till studentrabatt på SJ, vilket studenter på både gymnasiet och högskola/universitet har.

Därför vill jag ställa följande fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Anser ministern att det är rimligt att studenter på folkhögskola inte har studentrabatt på SJ, och om inte, vad avser ministern att göra åt det?