Fråga 2015/16:358 Rundabordssamtal om piratkopiering

av Jörgen Warborn (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Piracy, eller illegal spridning och konsumtion av upphovsrättsskyddat material, är ett stort och växande problem i Sverige. Mediavision presenterade i våras en undersökning som visar att ca 30 procent av Sveriges befolkning konsumerar film eller tv-serier via illegala sajter varje månad. Det är ca 2,3 miljoner människor i åldern 15–74 år.

Varje månad tittar dessa på fyra till fem filmer var, vilket innebär en total konsumtion av ca 100–130 miljoner filmer från olaglig källa per år.

Enligt undersökningen skulle en av tre illegala visningar kunna konverteras till betalda om materialet inte fanns tillgängligt på de illegala sajterna. Totalt skulle detta innebära ca 800 miljoner kronor i legala intäkter, utspritt över samtliga visningsfönster, om piracy upphörde helt.

Regeringen verkar nu förlita sig på rundabordssamtal med branschföreträdare för att lösa denna brottslighet. Men det är viktigt att det inte bara blir samtal, utan att konkreta förslag kommer ur dessa samtal. Regeringen har ett ansvar för att så sker. Jag är övertygad om att informationsinsatser är viktiga och att det är bra att jobba tillsammans med branscherna, men jag är också övertygad om att de inte kommer att lösa hela problemet. Det kan komma att krävas lagförslag. Jag hoppas därför att regeringen väljer att inkludera detta i den fortsatta hanteringen av piratkopieringsproblemet.

Tyvärr är signalerna från kultur- och demokratiministern att regeringen verkar utesluta lagstiftningsförslag. Detta är olyckligt och gör samtidigt rundabordssamtalen än viktigare.

 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga kultur- och demokratiministern hur den fortsatta processen ser ut när det gäller rundabordssamtalen om illegal spridning och konsumtion av upphovsrättsskyddat material.