Fråga 2015/16:351 Polisbrist i terrorismens fotspår

av Jimmy Ståhl (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan länge är det känt att den svenska polisen har svårt att lösa de uppgifter den är tilldelad. Grov gängkriminalitet i våra storstäder, upplopp och bilbränder i utanförskapsområden och en havererad utlänningskontroll tvingar polisen till omöjliga prioriteringar.

Den nyligen höjda hotbilden mot Sverige avseende terrorism kommer olägligt för polisen, som redan i dagsläget brottas med problem. Av tidigare erfarenhet från bland annat Danmark vet vi att terrorismbekämpning tar extremt stora resurser i anspråk och ofta kräver omlokalisering av poliser till de mest hotade områdena. Detta leder till ytterligare polisbrist i de icke prioriterade områdena samt stora övertidskostnader då kraven på personaltäthet höjs markant.

Missnöjet inom poliskåren är redan utbrett; dåliga karriärmöjligheter, låga löner, ofta tuffa arbetstider samt för hög arbetsbelastning får många poliser att överväga andra yrken samtidigt som det i längden riskerar att urholka urvalsunderlaget för rekryteringar.

 

Hur tänker sig statsrådet Anders Ygeman lösa den än värre personalbristen inom polisen om terrorhotnivån även på längre sikt är förhöjd, och hur tänker sig statsrådet att det vanliga polisarbetet samtidigt ska kunna utföras då det redan råder polisbrist inom vissa sektorer?