Fråga 2015/16:344 Swedish Welcome

av Johan Hultberg (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Besöksnäringen är en snabbt växande näring som blir allt viktigare för den svenska ekonomin och för jobbskapandet. Redan i dag är besöksnäringen en av Sveriges verkliga basnäringar och en av de näringar som skapar absolut flest nya jobb. Bara i fjol ökade antalet personer som var sysselsatta med turism med hela 4,9 procent vilket kan jämföras med att sysselsättningen totalt i Sverige ökade med 1,4 procent. Sedan 2000 har sysselsättningen inom besöksnäringen ökat med 28 400 personer vilket motsvarar en ökning med 22 procent. Denna positiva sysselsättningsökning har bland annat möjliggjorts av Alliansens reformer i form av sänkta arbetsgivaravgifter för unga liksom halverad restaurangmoms.

För att besöksnäringen fortsatt ska kunna växa och axla rollen som en mycket betydelsefull jobbskapare behövs goda villkor. Den nuvarande regeringens politik, med bland annat höjda arbetsgivaravgifter och en lång rad förslag som gör transporter dyrare, är därför bekymmersam.

Turismen måste globalt bli mer hållbar och besöksnäringen ta större hänsyn till såväl människa som miljö och klimat. I Sverige har vi kommit långt och branschen arbetar hårt för att minska sin negativa miljö- och klimatpåverkan och bidra till hållbar utveckling. Swedish Welcome bildades 2013 för att bidra till just detta. Genom att certifiera turismverksamheter runt om i Sverige bidrar man till att utveckla svensk besöksnäring i en mer hållbar riktning och gör det lättare för gäster att göra hållbara val. Nu har Tillväxtverket beslutat att strypa all finansiering av Swedish Welcome, vilket antagligen kommer att leda till att verksamheten avvecklas. Samtidigt säger sig regeringen vilja satsa på besöksnäringen och i detta sammanhang särskilt prioritera hållbarhetsfrågorna och profilera Sverige inom eko- och naturturism. Detta rimmar illa.

Mot bakgrund av det anförda vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Hur ser ministern på framtiden för Swedish Welcome om regeringen är angelägen om att säkra verksamhetens fortlevnad eller om den strypta finansieringen ligger i linje med regeringens intentioner?