Fråga 2015/16:339 Från- och tillval i hyresrätt

av Caroline Szyber (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En möjlighet för hyresgäster att göra olika tillval och frånval skulle främja hyresrätten som boendeform. Att kunna anpassa sitt boende till det egna personliga valet tar vara på potentialen i upplåtelseformen. Hyresrätten är en mycket flexibel upplåtelseform. Trots det är boendet i hyresrätter i dag påfallande standardiserat utifrån dess byggnormer. I stället för standardisering kan en blandning ge utrymme för en lägre standard för den som önskar. Till dessa hör till exempel unga som har svårt att få pengarna att räcka till och vars boendehorisont kanske är kortare. Samtidigt borde det vara möjligt att bygga ännu dyrare för dem som vill ha högre service och högre standard på materialvalen. Variationen bereder väg för att göra hyresrätten mer attraktiv och ge ett bredare utbud av hyresrätter. Att förändra och utveckla hyresrätten leder till socialt engagemang, möjlighet att utveckla kringtjänster och öka kvaliteten i boendet.

Individuella lösningar behöver inte enbart vara utseendemässiga utan också beakta servicegrad för att tillgodose den enskilde hyresgästens behov. För äldre är kringtjänster av stor vikt. Fler pensionärer skulle i dag vilja ha fler kringtjänster; receptionstjänster, städning och vaktmästeritjänster som skulle kunna erbjuda hjälp med att byta lampor och sätta upp tavlor. Möjligheterna att utveckla kringtjänster är många om man tillåter system som kan reglera och få betalt för det.

År 2008 presenterade Tillvalsutredningen betänkandet Tillval i hyresrätt med förslag på förbättrade möjligheter för hyresgäster att göra olika tillval och frånval. Förslagen har remissbehandlats och ärendet har sedan beretts inom Justitiedepartementet  och resulterade sommaren 2014 i en lagrådsremiss.

Friheten att kunna påverka lägenhetens standard har mött stöd hos viktiga remissinstanser som Sabo, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Lagändringarna som behövdes föreslogs träda i kraft den 1 maj 2015. Trots det har den nya regeringen inte aviserat någon intention till lägga fram proposition.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Tänker ministern att i närtid verka för att lämna en proposition till riksdagen som ger från- och tillval i hyresrätt?