Fråga 2015/16:328 Biståndet till Uganda

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Sveriges bistånd till Uganda under perioden 2014–2018 uppgår till ungefär 1,35 miljarder kronor. Svenska staten stöttar via Energimyndigheten sedan 2011 ett FN-godkänt klimatprojekt i Uganda. Projektet går ut på att plantera skog för att på så sätt binda koldioxid som annars skulle finnas i atmosfären. Att ta ansvar för miljön är bra och önskvärt, men just det här projektet har inte fallit väl ut.

Enligt uppgifter från Kalla fakta på TV4 tränger projektet undan lokalbefolkningen, och det planteras skog på mark som annars hade kunnat användas som odlingsmark. Bybor ska även ha blivit berövade viktiga resurser samt utsatts för våld och hot. Svenska statens ambitioner att vara en ledande aktör inom den globala miljöpolitiken har här förvandlats till ett sätt att förtrycka ugandiska bönder och tvinga bort dem från sin mark.

Detta innebär att Sverige å ena sidan ger bistånd till Uganda för att förbättra ugandiernas livsvillkor, och å andra sidan finansierar Energimyndighetens projekt som tar försörjningen från ugandiska bönder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

Föranleder Sveriges ovan beskrivna agerande gentemot Uganda någon åtgärd eller något initiativ från statsrådets sida?