Fråga 2015/16:321 TTIP och Upphandlingsmarknaden

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sverige är ett exportberoende land. Frihandel är av stor betydelse för oss och för vår ekonomi, för jobb, företagande, industri och tillväxt. Sverige har därmed ett stort intresse av handel i stort, men även nu, i synnerhet i TTIP-förhandlingarna mellan Europa och USA. Den 10 november deltog närings- och innovationsministern i en interpellationsdebatt där säkerställandet av ett effektivt system med rationell hantering av investeringstvister stod i fokus och vikten av att Sverige är pådrivande i att prägla EU:s position under TTIP-förhandlingarna. I debatten svarade statsrådet att det handlade om att säkerställa ett effektivt system med rationell hantering av investeringstvister.

Till det vill jag lägga ännu en aspekt kring frågan som handlar om offentlig upphandling, det vill säga inköp till kommuner, landsting/regioner och statliga myndigheter. I Sverige uppgår den summan till någonstans kring 800 miljarder årligen, en summa som företag kan vara med och sälja sina produkter och tjänster för i vårt land. I ett avtal med USA skulle ett tillträde till den amerikanska marknadens upphandlingar ge långt många fler möjligheter till affärer för svenska företag. I USA finns en stor potential för oändligt många fler affärer. Detta skulle gynna inte minst små och medelstora företag som kan växa och i sin tur generera fler jobb och mer tillväxt. Flera skulle påstå att risken finns att om Europa biter sig fast vid investeringsskyddet, så som det nu är presenterat, kan hela den amerikanska upphandlingsmarknaden gå förlorad.

 

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg vilka åtgärder han avser att vidta för att säkerställa att möjligheterna till den amerikanska upphandlingsmarknaden inte går förlorad.