Fråga 2015/16:320 CSN-lån till körkort

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

I valrörelsen lovade statsministern att unga skulle få ökade möjligheter att ta körkort, och Socialdemokraterna ville göra det möjligt för ungdomar med godkända avgångsbetyg från gymnasieskolan att ta CSN-lån på upp till 25 000 kronor för ändamålet.

När jag efter valet ställde en skriftlig fråga till statsministern om han avsåg att hålla sitt vallöfte om att införa CSN-lån till körkort lämnades den över till statsrådet Aida Hadzialic som gav följande svar:

”Boriana Åberg har frågat om statsministern avser att hålla sitt vallöfte om att införa CSN-lån till körkort. Frågan har överlämnats till mig. Vid riksdagens behandling av budgetpropositionen för 2015 röstade som väl känt riksdagen för ett annat budgetförslag än regeringens. Detta har inneburit att regeringens nuvarande ekonomiska handlingsutrymme är begränsat samt att regeringen inte har haft möjlighet att driva sin politik fullt ut. Frågan om huruvida åtgärder bör vidtas för att fler unga ska ha råd att kunna ta körkort är under fortsatt beredning inom Regeringskansliet”.

I regeringens budget för 2016 finns det ingen aviserad satsning på CSN-lån till körkort, inte heller andra åtgärder som underlättar för ungdomar att ta körkort.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Aida Hadzialic:

Tänker statsrådet vidta någon åtgärd för att införa CSN-lån till körkort, i enlighet med Socialdemokraternas och statsministerns vallöfte?