Fråga 2015/16:32 Bortförda barn vid barn- och tvångsäktenskap

av Birgitta Ohlsson (FP)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Höstterminen är igång på svenska skolor. Men skolbänkar gapar tomma efter barn som aldrig kom tillbaka efter sommarlovet. Barn som har blivit bortgifta eller könsstympade under sommarlovet i hemlandet, bortförda mot sin vilja från ett Sverige som borde ha skyddat dem. Det är barn som sorgligt nog alldeles för ofta är bortglömda av våra svenska myndigheter. Barn som har varit rädda för vad som väntar och har känt att ingen lyssnar.

I maj 2014 skärpte riksdagen lagstiftningen för att stärka skyddet mot tvångs- och barnäktenskap genom kriminalisering. Då infördes en 18-årsgräns för alla att ingå äktenskap. I dag får trossamfund vigselrätt om de inte viger ungdomar under 18 år och inte har sysslat med äktenskapstvång. Fängelsestraff skärptes. En person som tvingar någon att ingå äktenskap kan dömas till fängelse i högst fyra år. Om någon vilseleder en annan att åka till ett annat land för att tvingas till äktenskap kan den dömas till fängelse i högst två år.

Detta var en viktig lagändring, men ett år senare har lite hänt. Statistiken från Åklagarmyndigheten är dyster. Lagen har inte resulterat i fällande domar. Samtliga 19 förundersökningar är nedlagda. Inga åtal har väckts. Denna bild bekräftas av den nationella stödlinjen, dit yrkesverksamma från myndigheter och frivilligorganisationer ringer. Av 359 ärenden som rör 504 personer är minst 50 procent av de utsatta under 18 år. 110 personer rör oro eller misstanke om barn- och tvångsäktenskap, och av dessa ärenden har 11 flickor och 1 pojke blivit bortgifta. 28 personer har blivit bortförda.

År 2009 gjorde nuvarande Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor en studie som visade att cirka 70 000 ungdomar i åldrarna 16–25 år upplever att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med. Av dem är det 8 500 som oroar sig över att inte kunna välja partner.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att göra en översyn av lagen och dess implementering?