Fråga 2015/16:319 Svenska Skeppshypoteks utlåningsverksamhet

av Boriana Åberg (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den 22 juni ställde jag en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson om ändrade kriterier för Svenska Skeppshypoteks utlåningsverksamhet. I svaret från näringsminister Mikael Damberg stod följande:

”Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan. Regeringen avser att återkomma med en maritim strategi och inom ramen för det löpande arbetet att arbeta vidare med sjöfartens förutsättningar. Det är alltså inte beslutat hur sjöfartspolitiken kommer att utformas och vad det kan komma att innebära för den verksamhet som bedrivs i enlighet med lagen (1980:1079) om Svenska Skeppshypotekskassan.”

I den maritima strategin som regeringen presenterade den 28 augusti stod det dock mycket litet om sjöfartens förutsättningar och inget om Svenska Skeppshypoteks utlåningsverksamhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Avser närings- och innovationsministern att verka för ändrade kriterier för Svenska Skeppshypoteks utlåningsverksamhet som möjliggör krediter över normal belåningsgrad när företaget i övrigt är solvent?