Fråga 2015/16:315 Situationen för syriska kvinnor i Turkiet

av Maria Weimer (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I april 2011 öppnade Turkiet gränsen till Syrien för att de flyende skulle kunna ta sig ut ur det krigsdrabbade landet. Sedan dess har drygt 2 miljoner syriska flyktingar registrerats i Turkiet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, varav hälften det senaste året. Därtill beräknas omkring en halv miljon oregistrerade flyktingar befinna sig i landet.

Både utländska och svenska medier rapporterar om hur kvinnor som har flytt kriget i Syrien och Islamiska statens terror säljs som andra- eller tredjefruar till turkiska män. Ålder avgör hur mycket en flicka eller kvinna kostar. Ofta ingås bara ett religiöst äktenskap, och kvinnorna har därför inga juridiska rättigheter gällande vare sig arv eller försörjning av barn om de turkiska männen lämnar dem.

Turkiet är en nyckelpartner till EU i den pågående flyktingkrisen. Europas behov av ett väl fungerande samarbete får dock inte hindra de krav på respekt för mänskliga rättigheter som man måste ställa på ett kandidatland. Detta blir särskilt viktigt för Sverige, vars utrikespolitik har som uttalat mål att skydda och stärka kvinnor som aktörer. Sveriges röst behövs.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

 

Vad avser utrikesministern att göra för att sätta ökad press på Turkiet, så att lagstiftningen följs och den illegala hustruhandeln stoppas och är ministern beredd att kräva att den turkiska regeringen ger hjälporganisationer tillträde till flyktinglägren?