Fråga 2015/16:314 Kommunismens brott i Europa

av Birgitta Ohlsson (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det är 26 år sedan muren föll, men fortfarande lever mer än 1 miljard människor, framför allt i Asien, under den kommunistiska ideologins experiment och förtryck. Samtidigt finns i Sverige en utbredd okunskap om och ointresse inför kommunismens brott. I 2011 års läroplan för historia på högstadiet införde alliansregeringen obligatorisk undervisning om Gulag. Det är häpnadsväckande att socialdemokratiska regeringar underlät att göra detta tidigare. Fler åtgärder är nödvändiga.

Estlands regering har tagit initiativ till en internationell tribunal och europeisk utredning om kommunistregimernas brott i Europa fram till murens fall. Förövare som ännu är i livet ska kunna ställas inför rätta. Arkiv måste öppnas på samma sätt som skedde kring åren vid Sovjetunionens kollaps, då sekretessen hävdes för vissa avgörande dokument.

I dagsläget får förslaget stöd av många forna europeiska kommunistdiktaturer. Det borde vara självklart att även Sverige och övriga EU ska stödja den estniska satsningen. Att utreda kommunismens brott är inte bara en uppgift för de människor och de länder som levde under kommunismens diktatur utan det är en uppgift för alla demokrater.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur avser utrikesministern att stödja Estlands initiativ om en utredning av kommunismens brott mot mänskliga rättigheter?