Fråga 2015/16:313 Momsregler för flyktingboenden

av Gunilla Nordgren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 


I Högsta förvaltningsdomstolens dom i oktober 2015 anges att boende för ensamkommande flyktingbarn utgör stadigvarande bostad och uthyrningen omfattas därmed inte av skatteplikt enligt mervärdeskattelagen kap. 3 och därmed föreligger ingen avdragsrätt för ingående moms.

Frågan om avdragsrätt för ingående moms för verksamheter som tillhandahåller flyktingboenden åt Migrationsverket är en fråga som berör många företag i landet och de är i dessa dagar fler än någonsin.

Det framgår av upphandlingar och kontrakt att det avser tillfälliga boenden och Migrationsverket och Skatteverket har tidigare utgått från att skattskyldighet föreligger, därför är Skatteverkets ändrade uppfattning förvånande.

Det framgår att Migrationsverket anser att momsplikt föreligger då man begär prisuppgifter exklusive moms och anger momssatsen till 12 procent.

Det är högst olyckligt att denna osäkerhet om momsregler drabbar dem som har avtal med Migrationsverket om flyktingboenden. Skattemyndigheten anser dessutom att avdragsförbudet ska gälla retroaktivt.

Migrationsverket utgår från momsplikt vid sina upphandlingar och det gör även anbudsgivarna.

Min fråga är om finansminister Magdalena Andersson är beredd att på olika sätt ta initiativ till och medverka till att snarast förtydliga reglerna för uthyrning av flyktingboenden så att de ska anses som tillfälligt boende och därmed ge möjlighet för fastighetsägare att bli momspliktiga och därmed kunna få avdragsrätt för ingående moms.