Fråga 2015/16:304 Våld vid fotbollsmatcher

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under de senaste decennierna har våld vid fotbollsmatcher mellan olika supportergrupper i både klubb- och landslag blivit ett allt värre problem. Samtidigt jobbar politiker ständigt med att hitta lösningar för att förhindra och förebygga våld vid fotbollsmatcher. Dessutom är fotbollsevenemang en familjeaktivitet, och därför är det extra viktigt att läktarvåld förebyggs och förhindras, eftersom det är en barnfamiljs rättighet att kunna känna sig trygg under en match.

Den tidigare alliansregeringen gjorde mycket för att motverka våldsbrott vid fotbollsmatcher, till exempel genom att lagstadga fotoregister över portade huliganer för att lättare kunna avvisa dem enligt lagen samt tillträdesförbudet som gör att huliganer kan stängas av upp till tre år. Dock kvarstår mer arbete i frågan. 

För att på allvar ta itu med våldet vid fotbollsmatcher behövs fler förebyggande åtgärder för att minska våldet i samband med matcherna, till exempel att öka tillträdesförbudet till fem år (om man bryter mot förbudet omvandlas det till fängelse), förbjuda maskering, visitera alla besökare (för att förhindra insmugglandet av pyroteknik, så kallade bengaler, på arenan), ta bort ståläktare för att förhindra upptrappande till våldsprovokationer, arbeta för en bättre samverkan mellan polis, supportrar, fotbollsföreningar, kommuner och Svenska fotbollsförbundet samt genomföra ändringar i ordningslagen så att polisen kan påverka tillstånden och datumen för högriskmatcher.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vad kommer ministern och regeringen att göra för att minska våldet i samband med fotbollsmatcher?