Fråga 2015/16:296 Problemet med sjögull i våra vatten

av Åsa Coenraads (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Flytbladsväxten sjögull (Nymphoides peltata) sprider sig i svenska vattendrag och är ett växande problem i insjöar och vattendrag. Växten har sitt ursprung i Asien och Sydeuropa. Förekomsten i Sverige beror på inplantering som gjordes i tron att växten skulle vara gynnsam för fisklivet. Dock visade det sig att sjögull i stället är direkt skadlig för svenska vattendrag och att den sprider sig på ett invasivt sätt.

Växten är ytlevande och breder ut sig snabbt och tätt – den förökar sig både med frön och genom att lösa växtdelar slår rot (vegetativ spridning). Detta resulterar i döda bottnar och minskad växtlighet som i sin tur försämrar för djurlivet. Sjögull orsakar en bristande biologisk diversitet och kan skada känsliga ekosystem. När växten växer ihop till täta mattor har den också blivit ett hinder för ett aktivt friluftsliv och rekreation på de områden där det är som värst.

Åtgärder för att ta bort växten ur drabbade vattendrag har vidtagits med bottentäckning, flytande täckning och nu senast maskinell slåtter. Att bärga den skördade växten är också ett stort och kostsamt arbete, eftersom lösa växtdelar medför risk för ytterligare spridning. Det finns möjlighet för drabbade kommuner och länsstyrelser att ansöka om medel för bekämpning av sjögull från både Naturvårdsverket och EU, men dessa medel räcker inte till, och det är inte helt säkert att medel ens avsätts. De medel som EU eventuellt avsätter kommer inte heller att finnas tillgängliga förrän hösten 2016.

Ett av de vattendrag som är hårt ansatt av sjögull är Mälaren och tillrinnande vattendrag. Nu har länsstyrelsen i Västmanland tillsammans med tre andra länsstyrelser, fyra kommuner och två vattenvårdsföreningar gått samman för att bekämpa vattenväxten. Detta riskerar dock att bli väldigt kostsamt, och pengar kommer att behövas tas från andra verksamheter. Hur stor kostnaden kommer att bli är ännu oklart, då växten sprider sig fort. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra åt den växande problematiken med sjögull i Mälaren och andra vattendrag?