Fråga 2015/16:29 Prioritering av SRHR

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Det finns en stor oro för att den rödgröna regeringen inte tar frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på allvar. SRHR, som det förkortas, är en så kallad motvindsfråga där Sverige sedan länge stått upp för varje människas rätt till sin egen kropp som en grundläggande mänsklig rättighet.

I förslag till budget från den rödgröna regeringen finns några förändringar i tabellen för Sidas anslag, bland annat en sänkning med 88 miljoner av anslaget Globala insatser för social hållbar utveckling. Anslaget avser bland annat bistånd till dricksvatten, SRHR, barns hälsa och olika vårdinsatser.

Även anslaget till Mänskliga rättigheter och demokratisering skärs kraftigt ned och där finns bland annat hbtq-biståndet som också kan räknas in i SRHR.

Det finns en stor samsyn i svenska riksdagen vad gäller frågor om SRHR. Riksdagen har varit tydlig med att regeringen ska fortsätta att prioritera SRHR i olika sammanhang. Men förslaget till budget visar att den rödgröna regeringen i stället drar ned på anslaget till SRHR.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

På vilket sätt visar de här neddragningarna att statsrådet och regeringen prioriterar SRHR?