Fråga 2015/16:289 Förhindrande av streetracing

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Runt om i landet har vid upprepade tillfällen så kallade streetracingtävlingar arrangerats. Streetracing är olagliga biltävlingar som körs i trafiken. Racingtävlingarna är en del av undergroundkulturen och har körts i större omfattning sedan 1930-talet. Brotten utgörs huvudsakligen av fortkörning och att köra på olovlig väg. Tillställningarna är illegala.

Vid tävlingarna försummas trafiksäkerhet samt hastighetsbestämmelser i hög grad, vilket också resulterat i ett antal dödsolyckor under de senaste åren.

Polisen gör vad de kan för att få bort dessa personer från våra vägar, men tyvärr kommer de ofta tillbaka för att fortsätta att arrangera tävlingar. Mycket på grund av att tiden för lagföring i tingsrätt är lång och påföljden som utdöms oftast är låg.

Mer arbete bör läggas på att få bort dessa personer från våra vägar där andra medborgare kan drabbas av deras uppsåtliga negligering av trafikregler.

För att få bukt med problemet bör polisen ges utökad rätt att beslagta fordon, oavsett om föraren är ägare till fordonet eller inte. Det ska inte vara möjligt att undvika ett beslagtagande genom att framföra ett fordon som är registrerat på en annan person. Fordonet ska bärgas bort till polisens uppställningsplats där ägaren sedan kan lösa ut fordonet mot erläggande av en avgift. Avgiftens storlek bör vara kopplad till värdet på det beslagtagna fordonet. På detta sätt kommer man åt de bilar som används vid streetracing, eftersom de i de flesta av fallen är för värdefulla för att förverkas enligt dagens lagstiftning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att utvidga polisens beslagtaganderätt för att förhindra streetracing på Sveriges vägar?