Fråga 2015/16:287 Tvångskonverteringar i Irak

av Désirée Pethrus (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Enligt Pew Research Center förföljs kristna i flest länder i världen. På organisationen Open Doors lista över de länder där förföljelsen av kristna är som störst befinner sig Irak på en tredje plats. Isis härjningar och erövring av staden Mosul där många assyriska kristna verkat i över 1 700 år förklarar en stor del av situationen. Enligt Open Doors har över 140 000 tvingats fly från sina hem. Vid sidan av Isis repression har livet som kristen i övriga Irak under premiärminister Haider al-Abadi blivit allt svårare. Krav på slöja och påtvingade firanden av muslimska högtider. Samtidigt som konvertering från islam till kristendom är i det närmaste otänkbart och förbjudet.

En ny irakisk lag har emellertid gjort livet som kristen i Irak ännu svårare. Även landets övriga minoritetsreligioner, som mandéer och yazidier, drabbas. Den nya lagen stipulerar att barn automatiskt blir muslimer om någon av deras respektive föräldrar konverterar till islam. Lagen gäller oavsett barnets ålder. Om en man konverterar till islam och hans kristna hustru är gravid, skulle med denna lag barnet födas som muslim. Barnet saknar sedan möjlighet att därefter kunna vara annat än muslim.

De tre utpekade minoritetsreligionerna har protesterat mot förslaget och vädjat att barn ska få välja sin religionstillhörighet när de fyller 18 år.

Med anledning av det som framförts vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt tänker utrikesministern, i Sverige och i internationella sammanhang, arbeta för att förmå Iraks styrande att respektera religionsfriheten, i synnerhet rätten att själv få välja sin religionstillhörighet?