Fråga 2015/16:286 Trafikens ökade klimatutsläpp

av Stina Bergström (MP)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Med bara en månad kvar till klimatmötet i Paris presenterar Trafikverket oroväckande siffror om att utsläppen från vägtrafiken i Sverige återigen ökar. Detta är något som djupt oroar mig.

Sedan 2008 har koldioxidutsläpp från vägtrafiken i Sverige sakta med säkert minskat. Men i år har kurvan börjat peka uppåt igen och Trafikverket kallar situationen ett trendbrott. En anledning är förstås det låga oljepriset. Men det finns fler saker som spelar in.

Regeringen har bestämt att vi ska bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer. Vägtrafiken står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp. En viktig åtgärd för att minska våra klimatutsläpp är därför att minska utsläppen från vägtrafiken, genom att minska biltrafiken på våra vägar och gator och att se till att de fordon som åker på våra vägar går på förnybara drivmedel och el.

Jag vill därför fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen för att vägtrafikens utsläpp ska börja minska igen och minska i den takt så att vi uppfyller våra klimatmål?